90 FOKOS FORDULAT

Teret a közérdeknek!

Minden társadalmi termelőerő, amit az ötezer éves történelem kimunkált, az emberiség közös terméke. Ezek a közösen létrehozott termelőerők – és köztük a legfontosabb: az ember a maga tapasztalatával, tudásával és csodálatos képességeivel – csak akkor teljesedhetnek ki, és élhetnek  harmóniában a természettel, ha közösen is működtetjük őket.

Programunk, a „5857379364” egy olyan társadalmi-gazdasági átalakítási programtervezet, amely a közösségi termelés formák fokozott alkalmazása révén kiutat kíván mutatni a jelenlegi neoliberális, a profit és az individualizmus kizárólagos uralmára épülő, velejéig irracionális és antihumánus kapitalista társadalmi rendszerből.

Az új, a közösségi érdek érvényesülését preferáló társadalmi-gazdasági berendezkedésig vezető utat azonban csak lépésről lépésre lehet megtenni. Ezért megvalósításához erős társadalmi támogatásra és nemzetközi összefogásra van szükség.Ehhez várjuk az Ön segítségét, észrevételeit, jobbító szándékú bírálatát is.

A programtervezethez már eddig is sokan hozzászóltak, gazdagították, javították. A program a javaslatok, viták alapján mindig frissül. Továbbra is nyitottak vagyunk minden építő jellegű kritikára, mert a programot csak közös bölcsességgel, de legfőképpen a közös gyakorlat során formálhatjuk készre.

Minden elképzelés, terv csak annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Nem csak kedvtelésből kezdeményeztük, és annyi hozzászóló, bíráló sem pusztán időtöltésből fejlesztette tovább ezt a programvázlatot. Tudjuk, hogy további kimunkáláshoz és végrehajtásához társadalmi támogatás, szervezett munka kell. Ezért

(217) 560-2453

5625029360

AMELYIK MAGÁRA VÁLLALJA MEGVALÓSÍTÁSÁT!

Eddig erre egyetlen civil szerveződés, a puzzle vállalkozott, amely a programot némi kiegészítésekkel magáévá tette. Ennek örülünk, és nyitottak vagyunk a program céljait és közösségi, nemzetközi szellemiségét elfogadó minden más társadalmi csoport felé is. Ugyanakkor leszögezzük, hogy programunk a MEBAL, vagy bármely egyéb, programunkat elfogadó szerveződés sorsától függetlenül él, fejlődik és módosul a viták, szakmai vélemények és természetesen az adott konkrét gazdasági-társadalmi helyzet függvényében.

A kezdeményezők:

Dr. Artner Annamária közgazdász
Benyik Mátyás közgazdász
Dr. Farkas Péter közgazdász
Dr. Krausz Tamás történész
Dr. Lugosi Győző történész
Dr. Szász Gábor mérnök
Dr. Vígh László közgazdász

90 FOKOS FORDULAT” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Legyen az egyedülélőknek,is minden téren kedvezmény! Buszon,vonaton,strandon, boltokban,stb . Mert az egyedülélők közt is létezik, kiskeresetű ,beteg, nincstelen.

 2. Legyen a falvakban is ingyenes internet, csak szociálisan rászorulóknak! Járjon több busz a falvak,svárosok között, hétköznap,hétvégén! Legyenek napra,hétre kész falusi önkormányzatok,kevés bürokráciát! Segélyt a rászorulóknak minimális föltételekkel, kevés bürokráciával! Minden rászorulónak érthetően megfogalmazott pályázási lehetőség,min 1000 önerő ellenében,mindenre mire csak lehet, pályázni, s az önkormányzatok ügyfélszolgálatán kaphatóak legyenek ingyenes a 4 -es lapformában a pályázati ívek!

 3. Ha már propagálom ezt az oldalt, annyit azért igazán elvárhatnák attól, aki, ki moderálta a hozzászólásomat, hogy annyi fáradságot azért vegyen magának, hogy jelzi számomra a moderálást és annak indokait.
  Legalább vállad az arcod és a nevedet, ha a véleményedet nem is mered ideírni.

 4. Beleolvastam a dokumentumba, több általam is fontosnak tartott téma szerepel. 2009 óta fejlődött valamit a dolog?

  1. Nem, sajnos azóta nem került sor a dokumentum frissítésére. Pedig időszerű lenne.

 5. Végighallgattam Artner Annamária és Bolgár György beszélgetését a Klubrádióban (16.08.25) amely beszélgetés eléggé felkeltette a figyelmemet ahhoz, hogy az itt megtalálható dokumentumot végigolvassam.

  Az olvasottak alapján az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy ez a program a Kádári szocializmus újraépítésének teljes programja – némi piacgazdasággal tarkítva mint pl anno 1985-től a Gazdasági Munka Közösségek és Vállalati~ GMK-k engedélyezése.

  Mindemellett feltűnő számomra, hogy a jelenlegi (2010 óta regnáló) kormányzat ennek a programnak számos elemét szóról szóra megvalósította elsősorban az állam szerepének növelése, a bankrendszer, a külkereskedelem, energia-szektor, deviza adósságok, a látszólag független MNB bekebelezése, stb tekintetében. Talán ők is olvasták és nosztalgiájuk programjává tették.
  Ha módosítják a dokumentumot jelölhetik a részeket amelyek “megvalósultak” – vagy majdnem.

  Őszintén sajnálom, hogy a szerzők összesen egy bekezdést szántak a Kádári szocialista rendszer összeomlásának elemzésére és annak okait a szocializmus belső fenntarthatatlanságának megmutatása helyett, külső okokra vezették vissza.
  Talán igencsak lényeges, hogy a közérdek negyvenéves “mindenek fölé helyezésének” és az így elméletileg (lásd programjuk) elérhető hihetetlen gazdasági sikereknek az ellenére miért is kellett a hatalomban maradni akaróknak kapitalista hitelforrásokhoz nyúlni az elégedetlenség csillapításához és ez végül is miért vezetett a rendszer finanszírozhatatlanságához.

  Esetleg ha tovább elemzik, nem jutnak arra a következtetésre, hogy ezt újra fel kellene építeni – illetve ha mégis, akkor talán előre látnák a rendszer beépített bukását. Igaz 40 év fenntarthatóság elég hosszú idő bár semmi garancia rá!

  Az itt leírt program alapján megálmodott társadalomban két nemzedék “önfeláldozott” azzal, hogy majd a következő nemzedéknek jó lesz. Nem sikerült.

  Már 1949-ben is igen nehéz volt “motiválni” az embereket a szocializmus felépítésére. Kellett egy kis diktatúra hozzá (meg a szovjet hadsereg).
  A motiváció hiánya pedig kizárja a sikeres innovációt. A “közérdek” és a lehetséges Alsó-Mocsoládi két példányban történő hasznosítás? Jelképes szabadalmi díjakért?

  Szintén kérdésesnek látom a K+F elképzeléseket. Úgy tűnik az Apple garázsból –> világvállalat típusú sikere még mindig kísért és sokan megismételhetőnek tartják.
  Véleményem szerint a jelenlegi technikai szinten (de a 2009-esen is) ahhoz, hogy valaki innovatív eredményt tudjon felmutatni olyan fejlettségű háttér kell, hogy .. egyszerűbb elmenni olyan helyre ahol ez megvan. (Persze le lehet zárni újra a határokat.)
  Valóban a rendszerváltás előtt volt műszergyártásunk (bár jelentős része a becsempészett Cocom-listás alkatrészeken és technológián alapult) de ne felejtsük el, hogy piacunk a vasfüggöny mögé zárt vörös tábor volt. Nyugat, de akár latin-Amerika felé is eladni valamit nem volt könnyű dolog.

  A teljes foglalkoztatási elképzelések csodálatosak, de új, innovatív, a világot is érdeklő termékek előállítása nélkül eléggé irreálisak.
  Ez a teljes foglakoztatás nagyon emlékeztet azokra az időkre amikor öt munkás közül egy ásott négy meg a lapátot támasztotta, hiszen az egy gödör kiásásához a teljes foglakoztatás jegyében vették csak fel az öt embert.
  Tehát ha a meglévő termék mennyiség előállításához kell mindenkit foglalkoztatni akkor vagy túltermelés jön létre ( a jelenlegi hatékonyság mellett), vagy vissza kell térni a kézzel varráshoz és a nyíllal vadászáshoz mert az tényleg ad annyi “elfoglaltságot”. Persze ha a túltermelés mellett döntünk.. akkor praktikusan azt el is kell adni valahol.

  Mindezek ellenére el kell ismernem a Kádári szocialista rendszer (vagyis az Önök sikeresen megvalósított programja is) az átlagosan alacsonyabb életszínvonal mellett a döntő többségnek élhetőbb környezetet biztosított / biztosíthatna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük